top of page

VILHELMA NAMI – Rīgas nākamie arhitektūras šedevri

Inese Grostiņa, kompānijas Luxury Living Latvia valdes locekle

Raksturīga Rīgas vēsturiskā daļa, kas ne par matu nav mazvērtīgāka par tās slavenajām jūgendstila ēkām, ir spīķeri. Tie Rīgas arhitektūrā ieviesās no Rietumeiropas un bija raksturīgi Hanzas tirdzniecības savienības pilsētu arhitektūrai. Pastaigājoties pa Vecrīgu, tiem nevar nepievērst uzmanību.

Diemžēl daļa no diviem desmitiem šādu vēsturisku objektu, kas saglabājušies līdz mūsdienām, ir visai bēdīgā stāvoklī. Pavisam nesen tiem ir pievienojušās trīs noliktavas Miesnieku ielā 13, 15 un 17. Šodien šīs noliktavas iegūst jaunu dzīvi.

Hanzas savienības mantojums

Senās noliktavas Miesnieku ielā uzbūvēja tā sauktajos zviedru laikos XVII–XVIII gadsimtā. Vispār apbūve Miesnieku ielā ir sākusies jau XIV gadsimtā – tajā pašā laikā, kad vēsturiskajos avotos pirmoreiz ir pieminēta Hanzas tirdzniecības savienība. Vēlāk Rīga, kas pēc zviedru–poļu kara no 1600. līdz 1629. gadam nonāca Zviedrijas pakļautībā, kļuva par vienu no zviedru kroņa svarīgākajiem tirdzniecības punktiem un ienākumu avotiem. Rīgas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis – vieta, kurā krustojas daudzi ceļi – tad arī bija noliktavu būvēšanas iemesls.

Visjaunākā no trim Miesnieku ielas būvēm, par kuru ir mūsu šodienas stāsts, ir XVIII gadsimtā uzbūvētā noliktava ar 13.numuru. Tā ir nonākusi līdz mūsu dienām bez īpašām izmaiņām. Divām pārējām ēkām ir veicies mazāk. 17.ēkas senā daļa ir saglabājusies tās pagraba daļā, kur ir redzami XIV–XV gadsimta dzīvojamās apbūves fragmenti. Vēsturiskajās hronikās ir atrodama informācija, ka 1721.gadā 17. un 15. nams, kas tolaik bija dzīvojamā māja, ir cietušas no netālu esošā Pulvertorņa eksplozijas. Tajā pašā XVIII gadsimtā ēkas tika atjaunotas, bet nu jau kā noliktavas.

Kopš tā laika šīs būves ne reizi nav kapitāli rekonstruētas. Laiks un dažādas vēstures peripetijas, tostarp arī 1975.gada ugunsgrēks, tās nav saudzējušas. Tiesa, XX gadsimta astoņdesmito gadu beigās tika mēģināts piesaistīt poļu restauratorus, tomēr finanšu trūkuma dēļ mēģinājums beidzās – praktiski bez rezultātiem, un līdz mūsu dienām ēkas Miesnieku ielā 13, 15 un 17 ir nonākušas visai nolaistas. Ilgus gadus postīšanu un ugunsgrēkus piedzīvojušās ēkas sērdienīgi mitinājās vienā no visklusākajām Vecrīgas ieliņām. “Trīs pamestie brāļi” – tā dažreiz šīs noliktavas skumji dēvēja Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāji. Tagad tā ir pagātne. Jaunais vēsturisko būvju īpašnieks kompānija Luxury Living Latvia ir nolēmis tās pārvērst par Latvijas galvaspilsētas vienu no ekskluzīvākajām dzīvojamajām vietām.

Saskanīgs arhitekta redzējums

Teātris sākoties ar drēbju pakaramo, būvniecība – ar arhitektu. Visiederīgākais, pēc Miesnieku ielas noliktavu īpašnieka un rekonstrukcijas pasūtītāja uzskatiem, ir projektēšanas biroja Arhis arhitekts Andris Kronbergs, kas Vecrīgas projektēšanas specifiku un īpatnības zina ne tikai pēc nostāstiem. Arhitekts Andris Kronbergs ir arī viens no tehniskā projekta autoriem.

 Arhitekts atzīst, ka kompānijas Luxury Living Latvia uzdevums birojam kļuva par lielu profesionālu izaicinājumu. Pirmkārt, bija jāapzinās šādā vietā un tehniskā stāvoklī esošā objekta ar tik sarežģītu vēsturi rekonstrukcijas sarežģītība – ēkas ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu ansambļa sastāvdaļa. Tas nozīmē, ka ir gaidāms nopietns darbs sadarbībā ar Pieminekļu aizsardzības inspekciju, Rīgas pilsētas attīstības departamentu un Būvniecības inspekciju.

Otrkārt, Andris Kronbergs ir pārliecināts, ka vēsturisko ēku restaurācijas projektam ir jāsaliedē mūsdienīguma nospiedums un vēstījums nākamajām paaudzēm par rekonstrukcijas veikšanas laiku. Tas nozīmē, ka gribot negribot neizbēgams ir kompromiss starp arhitekta redzējumu un objekta sākotnējiem parametriem.

Treškārt, pasūtītāja plānus izveidot vēsturisko noliktavu telpās mājokļus un turklāt vēl elites klases mājokļus sarežģīja noliktavu arhitektūras īpatnības – nelielie logi un zemie griesti. Šajā ziņā īpašas rūpes sagādāja 13.numura nams, kurā bija zemi pārsegumi un masīvas, lielai slodzei paredzētas kolonnas. Projektēšanas gaitā atsevišķi logu risinājumi (piemēram, vienas mājas iekšējā fasādē bija iecerēts radīt logu aiļu perforējuma efektu) neguva uzraugošo iestāžu atbalstu. Bet 17.namā arhitektam tomēr izdosies izveidot laikmetīgu, stiklā veidotu iekšējo fasādi. Tas nodrošinās telpās dabīgu apgaismojumu.

Lai nodrošinātu telpu gaisīgumu, birojs Arhis izmantoja iekšpagalmus, kas tika izveidoti, aizvācot dažus starpstāvu seguma elementus. Šim nolūkam nācās “ziedot” daļu ēku lietderīgās platības, lai iegūtais efekts attaisnotos.

Vilhelms to pat nosapņot nevarēja

Šodien Arhis jau īsteno Miesnieku ielas objekta būvniecības darbu autoruzraudzību. Projekta nosaukums ir Vilhema Nami  – par godu Vilhelmam Hatorpam. Viņš bija uzņēmējs, kas XV gadsimtā Miesnieku ielā uzbūvēja pirmās ēkas. Kompānijas Luxury Living Latvia speciālisti ir pārliecināti, ka Vilhelma Nami kļūs par vienu no Vecrīgas vispieprasītākajiem objektiem. Projekta kvalitāte, senatnes atblāzma un Vecrīgas ieliņu miers vienmēr piesaistīs pircējus  – gan vietējos, gan ārzemniekus. Trīs Miesnieku ielas ēku rekonstrukciju plānots pabeigt 2015.gada beigās. Tās visas apvienos vienotā kompleksā kopīgs iekšpagalms. No Miesnieku ielas puses kādreizējo noliktavu fasādes saglabās savu sākotnējo siluetu. Savukārt iekšpagalms kļūs laikmetīgāks, divos līmeņos, kopīgs ar XIX gadsimtā  uzbūvēto Svētā Pestītāja anglikāņu baznīcu. Kompleksa Vilhelma Nami iemītnieki tajā iekļūs, ejot caur vidējo ēku, kurā būs plašs un visam kompleksam kopīgs vestibils. 13. un 17.namā būs klusi lifti. Kompleksā ir paredzēta novietne sešiem automobiļiem, sporta un atpūtas komplekss ar saunu, sporta zāle, kā arī silts un auksts baseins.

Kuba mājas konceptuālais risinājums, kuru visos savos Rīgas projektos ievēro kompānija Luxury Living Latvia, atspoguļojas arī kompleksā Vilhelma Nami. Trīs ēkās būs tikai 12 dzīvokļi, to platība ir no 84 līdz 199 kvadrātmetriem, tostarp arī divu un trīs līmeņu dzīvokļi. Vidējā ēkā būs tikai divi dzīvokļi. Visiem mājokļiem būs pilnā apdare, tie būs mēbelēti un nodrošināti ar sadzīves tehniku.

Daudzus kompleksa elementus un koka konstrukcijas ir neiespējami atjaunot, un tāpēc tiks nomainītas pret jaunām. Ēku ārsienas ir no ķieģeļiem, bet iekšējās – no blokiem. Pārsegumi – betonēti, uz nesošiem metāla pāļiem, ko ne tik bieži izmanto restaurētās ēkās.

Visu ēku pirmie stāvi paredzēti publiskai izmantošanai. Kompleksā Vilhelma Nami pēc tā atklāšanas tiks izvietota mākslas galerija un itāļu restorāns.

Dizains

Kā jau rakstījām iepriekš, visi kompleksa Vilhelma Nami apartamenti būs ar pilno apdari. Apbūvētājs pret veicamo ir izturējies ar pietāti – projekta statuss uzliek pienākumu. Ja vērtē no dizaina viedokļa, Vilhelma Nami ir vieta, kur pagātnes savijas ar tagadni. Modernie dizaineru risinājumi harmoniski sadzīvo ar atklātajiem seno sienu fragmentiem, tas iemītniekiem ļaus burtiski  pieskarties vēsturei. Ja akmeņi prastu runāt…

Dzīvojamo telpu grīdas segumam tiks izmantots balināts ozols un akmens. Daļai sienu būs kaļķu apmetums, koka un metāla logi. Būs arī šā veida arhitektūrai raksturīgās koka sijas. Katrā dzīvoklī būs iebūvēts kamīns. Kompleksa Vilhelma Nami koncepcijā tika iestrādāts viss tā, lai nodrošinātu gadsimtiem veco sienu cienīgu mieru un komfortu.

Interjeros, protams, dominē baltā krāsa, un tā apvienojumā ar unikālajiem arhitektūras risinājumiem dāvās iemītniekiem telpu ar neatkārtojamu formu un gaisotni. Materiālu, mēbeļu un tehnikas ražotāju izvēles pamatā ir tie, kuri jau iepriekš bija pierādījuši prasmi strādāt kvalitatīvi, izvēlēties ekoloģisku un videi un iemītniekiem draudzīgu risinājumu. No Zanotta, Molteni, Vitra un Gervasoni  – mēbeles, Flos un Bover gaismekļi, franču kamīni no Filiofocus Firewall. Santehnikas piegādātāji – Falper, Fantini Cafe, Teuco un Rexa, virtuves – Boffi, aizkaru materiāls – samts, lins un zīds…

Ir svarīgi arī tas, ka projekta attīstītājs ir paredzējis iespēju mainīt telpu dizainu atbilstoši klienta vēlmēm. Štata dizainers sniegs bezmaksas konsultācijas pircējiem, palīdzēs atrast alternatīvus risinājumus un pārveidot esošos atbilstoši nākamā īpašnieka vēlmēm.



bottom of page